Zemědělství ČR

Zemědělská půda zahrnuje ½ celkové rozlohy státu.

Podíl pronajaté půdy u nás – 90%.

Hospodaří zde hlavně zemědělská družstva.

Naše zemědělství je intenzivní s vysokým podílem mechanizace, chemizace a užívání hnojiv.

Zemědělské výrobní oblasti: kukuřičná(7%), řepařská (24%), obilnářská (40%), bramborářská (18%), pícninářská (10%).

Obiloviny (pšenice, žito, oves, ječmen i kukuřice).

Okopaniny (brambory, cukrová řepa).

Olejniny (řepka olejka, mák, slunečnice).

Ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky..).

Zelenina (okurky, cibule, salát ..).

Luskoviny (hrách, fazole, čočka).

Přadné rostliny (len, konopí).

Chmel a vinná réva.

Skot (pro mléko a maso).

Prasata (pro maso a sádlo).

Drůbež (pro maso a vejce).

Ovce a kozy (pro mléko, maso a vlnu).

Ryby.

Včely (pro med a včelí vosk).

Naše země není potravinově soběstačná, dříve byla a mohla by zase být.