Zemědělství ČR
Zemědělská půda zahrnuje ½ celkové rozlohy státu.
Podíl pronajaté půdy u nás – 90%.
Hospodaří zde hlavně zemědělská družstva.
Naše zemědělství je intenzivní s vysokým podílem mechanizace, chemizace a užívání hnojiv.
Zemědělské výrobní oblasti: kukuřičná(7%), řepařská (24%), obilnářská (40%), bramborářská (18%), pícninářská (10%).
Obiloviny (pšenice, žito, oves, ječmen i kukuřice).
Okopaniny (brambory, cukrová řepa).
Olejniny (řepka olejka, mák, slunečnice).
Ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky..).
Zelenina (okurky, cibule, salát ..).
Luskoviny (hrách, fazole, čočka).
Přadné rostliny (len, konopí).
Chmel a vinná réva.
Skot (pro mléko a maso).
Prasata (pro maso a sádlo).
Drůbež (pro maso a vejce).
Ovce a kozy (pro mléko, maso a vlnu).
Ryby.
Včely (pro med a včelí vosk).
Naše země není potravinově soběstačná, dříve byla a mohla by zase být.